Zwangerschap in detentie

Zwangerschap in detentie

Een zwangerschap is heel bijzonder en wil je graag delen met je naasten en zeker met de aanstaande vader van de baby. Voor zwangere vrouwen in de gevangenis is dit erg lastig. Zeker indien de vader ook in detentie zit.

Zo stond ons kantoor een alleenstaande vrouw bij die al een minderjarige dochter van 10 jaar had uit een vorige relatie. Zij was zwanger van haar tweede kind bij een man die ook gedetineerd zat. Ze werd verdacht van medeplichtigheid aan een strafbaar feit. Terwijl zij zelf nooit aanwezig was op het moment dat de strafbare feiten werden gepleegd.

Toch werd zij aangehouden en in voorlopige hechtenis genomen. De Raad voor de Kinderbescherming werd ingeschakeld en er werd een verzoek tot uithuisplaatsing van haar minderjarige dochter ingediend. Er kwam een gezinsvoogd die toezicht houdt op de dochter. Allemaal erg ingrijpend voor moeder en dochter.

De zwangerschap heeft de vrouw moeten doorbrengen in detentie. De vrouwengevangenissen zijn hierop ingericht. Zo wordt zij ook bezocht door een verloskundige en krijgt zij de gebruikelijke echo’s. Meestal zitten deze vrouwen ook op een speciale afdeling voor moeder en kind.

Twee weken voor de uitgerekende datum wordt een zwangere vrouw overgeplaatst naar het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen en zal zij bevallen in het Bronovo-ziekenhuis.

De gedetineerde vader mag het pasgeboren kind zien – het zogenaamde kraambezoek – binnen veertien dagen na de bevalling. Hij kan hiervoor incidenteel verlof aanvragen in het Huis van Bewaring/ dan wel gevangenis. Dit bezoek vindt dan plaats onder begeleiding van bewakers.

Ons kantoor heeft namens de zwangere vrouw een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis ingediend bij de rechtbank en met succes! De vrouw is een paar dagen na haar schorsing bevallen in een “normaal” ziekenhuis en in het bijzijn van haar naasten. Wel zal zij zich moeten blijven melden bij de reclassering.

Mocht u vragen hebben over het aanvragen van speciaal verlof dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis, weet u ons ook weer te vinden!

Pamela Willemsen/Advocaat specialist Strafrecht en Personen en Familierecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *