Vrijspraak voor van oplichting verdachte ondernemer

Vrijspraak voor van oplichting verdachte ondernemer

De rechtbank Noord-Nederland heeft op 13 februari 2015 een verdachte ondernemer van oplichting vrijgesproken.

De verdachte ondernemer had met met bedrijven en privé personen overeenkomsten gesloten tot het uitvoeren van reparaties aan een Volkswagen Transporter, het kopen van frisdrank, bier en het huren van loodsen, een bedrijfspand en een woning. Hierbij is de verdachte zijn deel van de overeenkomsten, de betaling, steeds niet volledig nagekomen.

De rechtbank was in deze zaak van oordeel dat daarmee echter niet vast stond dat de verdachte van meet af aan van plan was (juridisch geformuleerd: het oogmerk had) de overeenkomsten niet na te komen, zoals de officier van justitie betoogde. Hooguit kon worden gezegd dat hij als ondernemer de verkeerde keuzes maakte en te lang bleef vertrouwen op een goede afloop.

Het oogmerk van wederrechtelijke bevoordeling op het moment van het aangaan van de overeenkomsten, kon naar het oordeel van de rechtbank niet uit de bewijsmiddelen volgen. De verdachte had er – achteraf bezien – wellicht beter aan gedaan deze overeenkomsten niet te sluiten, maar dit kan niet leiden tot het oordeel dat hij aangevers heeft opgelicht.

Ook hier was het weer belangrijk hoe u bij de politie verklaart. Die verklaringen worden uiteindelijk door de rechtbank gewogen. Daarbij luistert het allemaal uitermate nauw wat u verklaart.

Schakel ons op tijd in, zodat wij u goed kunnen informeren en adviseren!

Sandra Meijer/Advocaat specialist (Militair) Strafrecht en Bestuursrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *