Hogere schadevergoeding voor minderjarige die onterecht in de cel zat.

Hogere schadevergoeding voor minderjarige die onterecht in de cel zat.

In deze zaak kreeg een minderjarige tijdens een (groeps)mishandeling een stuk straattegel tegen zijn hoofd, waarna hij duizelig werd en op straat ging zitten. De politie trof hem zo aan en nam hem mee als verdachte en zette hem drie nachten in de cel. Bij de rechtbank Haarlem werd deze zeer jonge minderjarige veroordeeld en bij het Hof Amsterdam werd hij in hoger beroep ontslagen van alle rechtsvervolging (ovar). Een soort vrijspraak, maar dan anders…

Het uitgangspunt bij minderjarigen is echter dat zij – niet – de cel ingaan, tenzij… De politie besloot anders en gaf hem zelfs geen medische hulp gedurende de tijd dat hij in de cel zat. Er kwam bloed uit zijn oor en hij was duizelig, dan dient er toch wel beter te worden gekeken.

Gezien de ovar (/vrijspraak), verzocht ik op grond van artikel 530/533 Strafvordering om een hogere vergoeding voor deze dagen dat de zeer jonge minderjarige ten onrechte in de cel had gezeten. En wel met een heffingsfactor 2.

Het Openbaar Ministerie stribbelde uiteraard tegen, maar het Hof volgde mijn redenering en kwam de minderjarige tegemoet met een heffingsfactor 1,5.

Een goed signaal van het Hof Amsterdam naar de politie toe en naar de minderjarige!

U bent gewaarschuwd en geïnformeerd!

Hein Dudink/Advocaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *