Duur opstootje metro perron

Duur opstootje metro perron

Duur opstootje metro perron: man verliest oog en verdachte krijgt 120 uur taakstraf en € 25.000,– aan schadevergoeding opgelegd.

Naar aanleiding van een handgemeen op metrostation Ganzehoef te Amsterdam Zuid-Oost werd een tweetal boeiende uitspraken gedaan.

Een jongeman loopt achter een oudere man aan door het metropoortje. De man meent dat de jongen voor zijn eigen kaartje dient te betalen en spreekt hem hierop aan. Tussen de heren ontstaat een discussie, waarna de man de jongen een stomp in zijn gezicht geeft. De jongen trekt hierop zijn riem uit zijn broek en slaat de man hiermee. Het stalen gedeelte van de riem komt in het oog van de man terecht, ten gevolge waarvan de man zijn oog verliest.

In de strafrechtelijke zaak werd de jongen veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur  en een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden en een proeftijd van twee jaar, wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

In de civielrechtelijke procedure vordert de man € 25.000,– van de jongen aan materiele schade en immateriële schade wegens onrechtmatige daad. De jongen voert aldaar aan dat de man het conflict zelf heeft uitgelokt, dat de jongen slechts uit zelfverdediging handelde en dat hij handelde uit noodweer.

Alle verweren van de jongen worden verworpen, nu er onvoldoende sprake was van aanhoudend provocerend gedrag aan de zijde van de man, die zouden rechtvaardigen dat de jongen de man met zijn riem heeft geslagen. Het incident duurde slechts enkele minuten en de gedaagde is met zijn riem in zijn hand op eiser afgelopen zonder dat daartoe directe aanleiding bestond. Bovendien was het slaan met de riem dermate disproportioneel tot de klap die de man de jongen gaf, dat niet kan worden gesproken van noodweer. De rechtbank acht de vordering van de man toewijsbaar; de jongen zal de man (bij voorschot op de nog op te lopen schade) € 25.000,– moeten vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *